TALERZ, DIETA I ZDROWIE
Treść
By budzić świadomość właściwych wyborów żywieniowych, wychowywać do kultury zdrowego życia, dni 16 - 23 października 2015 r. w Gimnazjum im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Kamienicy upłynęły pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”. W ramach ogólnopolskiej kampanii, mającej na celu promocję zdrowego stylu życia, gimnazjaliści uczestniczyli w projekcie, na który złożyły się m.in.: wyjazd grupy uczniów do Zespołu Szkół Zawodowych w Krościenku (opiekunowie - mgr I. Dominik, mgr Danuta Kalicińska) i udział w warsztatach sporządzania i wypieku zdrowego chleba na zakwasie według domowej receptury; prezentacja „Jak przygotować zakwas, rodzaje i typy mąki stosowane do wypieku chleba, wartość odżywcza i znaczenie pieczywa w kulturze”; wizyta w muzeum - eksponaty stosowane do produkcji i wypieku pieczywa, przedmioty, którymi kiedyś posługiwano się w codziennym życiu; międzyklasowy konkurs na plakat promujący zdrowy styl życia; lekcje wychowawcze nt. „Myśl, co jesz - wybór zależy od Ciebie”, klasowe warsztaty nt. zdrowego stylu życia. Przedsięwzięcie zakończono dniem kanapek przygotowanych przez SU (pod opieką mgr I. Dominik) dla całej społeczności szkolnej.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)